Wo2Slachtoffers.nl

Niel, van, Theodorus

Geboortedatum:
15 december 1913 ('s-Gravenhage, Den Haag)
Overlijdensdatum:
26 mei 1944 ('s-Gravenhage)

Biografie

Woonde te 's-Gravenhage, 's-Gravenlandselaan 60 (persoonskaart), Jurriaan Kokstraat 156 (Vuile oorlog in Den Haag). Ongehuwd. Zoon van Johannes Petrus Theodorus van Niel (chauffeur/koffiehuisbediende, 3 januari 1888 's-Gravenhage – 16 november 1918 's-Gravenhage) en Maria Elena Louise Ridder (dienstbode, 19 oktober 1887 's-Gravenhage). Chauffeur/portier. Lid verzet. Volgens een artikeltje dat de gelijkgeschakelde pers moest opnemen, kreeg de 'tot het communistische kamp behoorende' Van Niel twee pistolen overhandigd van Heinrich Mühlbauer (26 februari 1917 Amsterdam), die het wapentuig in de kelder van zijn woning had verborgen. Van Niel had zelf al een bajonet en een dolk in bezit. De wapens waren, aldus het bericht, 'bestemd om te zijner tijd tegen de bezettende macht te worden gebruikt.' Beide mannen werden door een Duitse rechtbank wegens illegaal wapenbezit ter dood veroordeeld. Het vonnis is, zo werd meegedeeld, 'door den kogel ten uitvoer gelegd'. De Oorlogsgravenstichting meldt dat Van Niel op 26 mei 1944 in Utrecht is overleden. Het is zeer waarschijnlijk dat hij, net als Mühlbauer, in Fort de Bilt is geëxecuteerd. Zijn naam wordt niet op het oorlogsmonument in het fort vermeld.

Op grond van een lijst van gefusilleerde personen, die in crematorium Westerveld zijn verast, kan worden opgemaakt dat Van Niel en Mühlbauert ook in Driehuis zijn gecremeerd. Dat moet zijn geschied onder een nummer dat van 15838 tot en met 15845 loopt . Crematoriummedewerkers moesten de urnen met as afgeven aan Duitse militairen. Na de oorlog is het niet gelukt om de urnen weer terug te vinden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Doodvonnissen wegens verboden wapenbezit, Dagblad van het Oosten: Almelo's dagblad, 19 juni 1944; Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262 (Lijst van gefusilleerden e.a., die tijdens de oorlog 1940-1945 in het crematorium te Velsen zijn verast); Rudi Harthoorn, Vuile oorlog in Den Haag, bestrijding van het communistisch verzet tijdens de Duitse bezetting, Uitgeverij Van Gruting, Utrecht, 2011; Oorlogsgravenstichting; Digitale Stamboom Den Haag; genealogieonline.nl (stamboom Jan van Nielen, Carnisse cs 1600).