Wo2Slachtoffers.nl

Stolper, Eduard Eugen

Geboortedatum:
9 november 1888 (Amsterdam)
Overlijdensdatum:
12 oktober 1944 (Westerbork)

Biografie

Woonde in Veendam, (Brug noemt Parklaan 13 als woonadres, de verzetskaart geeft Beneden Oosterdiep 23 als 'standplaats'). Zoon van kelner Eugen Eduard Stolper (geboren in Leipzig, Duitsland) en naaister Anna Maria Boxem (geboren in Ansterdam). Huwde op 12 september 1912 in Amsterdam met Roelfien Holtman (9 augustus 1887 Nieuwolda). Het echtpaar had drie kinderen. Monteur/Electrotechnicus. Nederlands Hervormd. Liberaal. Verzetsdeelnemer. Hij maakte deel uit van de LO en OD in Veendam. Stolper, een van de gangmakers van het verzet in zijn woonplaats, was plaatselijk commandant van de OD. Hij hield zich onder meer bezig met hulp aan onderduikers en zorgde voor voedselpakketten voor de gijzelaars in Haaren en Sint Michielsgestel. 'Zijn huis leek soms een warenhuis, zó veel goederen stonden daar te wachten op inpakken en verzenden', schrijft Brug. Stolper is volgens Brinks op 4 oktober 1944 (1*) aangehouden als gevolg van andere arrestaties binnen de OD en naar het SD-hoofdkwartier Scholtenhuis in Groningen overgebracht. Op 12 oktober 1944 werd hij samen met zestien medegevangenen in Kamp Westerbork gefusilleerd. In Veendam is de E.E. Stolperlaan naar hem vernoemd.
(1*) Brug en Het Grote Gebod noemen 5 oktober 1944 als arrestatiedatum.

Stolper is gecremeerd in Kamp Westerbork. Zijn stoffelijke resten zijn met die van 44 anderen op 2 november 1945 symbolisch op S van Begraafplaats Esserveld in Groningen ter aarde besteld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen; Monique Brinks, Het Scholtenhuis 1940-1945, deel 1: Daden, Profiel Uitgeverij, Bedum/Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, 2009; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; LO/LKP, Het Grote Gebod; archief Jack Kooistra; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl/site Alle Groningers (waaronder overlijdensakten 101/1945 gemeente Westerbork en 2/1946 gemeente Veendam).