Limburg Stirum, graaf van, mr., Otto Ernst Gelder
- Geboortedatum:
- 13 april 1893 (Oosterbeek, Nederland)
- Overlijdensdatum:
- 15 augustus 1942 (Goirle)
- Begraven op:
- Fusilladeplaats en Oorlogsgraven "Gorp en Rovert" te Hilvarenbeek
Biografie
Woonde in Arnhem. Zoon van advocaat Jan Pieter Adolf van Limburg Stirum (3 februari 1866 - 7 januari 1902 Renkum) en Cecilia Johanna gravin van Limburg Stirum (26 april 1871 Leeuwarden - 20 juli 1956 Arnhem). Huwde met Cornelia barones van Heemstra (22 januari 1897 Oosterbeek - 10 juli 1987 Montreux, Zwit.).
Substituut-officier van justitie. Reserve eerste luitenant bij het Korps Rijdende Artillerie. Lid verzet. Van Limburg Stirum, die bij verschillende rechtbanken had gewerkt, werd eind 1941 na een conflict met de secretaris-generaal, de NSB'er Jacobus Johannes van der Schrieke, ontslagen als substituut-officier van justitie in Arnhem. Volgens Brug weigerde hij daarna een andere functie bij de rechterlijke macht te bekleden. Op 4 mei 1942 is hij gearresteerd. Daarmee behoorde de jurist tot de 1250 kopstukken uit de Nederlandse samenleving die als gijzelaar werden vastgehouden in het Kleinseminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel en het Grootseminarie in Haaren. De graaf zat in Beekvliet vast. Op 7 augustus 1944 mislukte in Rotterdam een bomaanslag van de Nederlandse Volksmilitie (NVM), die een trein met Duitse verlofgangers had willen opblazen. De daders meldden zich op 14 augustus 1942 niet vóór middernacht, zoals de Duitsers in een ultimatum hadden gevorderd. Als represaille werd Van Limburg Stirum met vier andere gijzelaars in de vroege ochtenduren van zaterdag 15 augustus 1942 in de bossen bij Goirle gefusilleerd. De andere slachtoffers waren Robert Baelde, Willem Ruijs, Christoffel Bennekers en Alexander baron Schimmelpenninck van der Oije. Van Limburg Stirum stond, net als Schimmelpenninck van der Oije, oorspronkelijk niet op de lijst van gijzelaars die zouden worden doodgeschoten. Na een anti-Duitse toespraak van Koningin Wilhelmina in het Amerikaanse Congres schrapten de Duitse autoriteiten twee namen en vervingen die door twee personen van wie zij veronderstelden dat ze een speciale band met de Koningin hadden. Met hun dood beoogden de Duitsers haar persoonlijk te treffen. In Goirle en Sint Michielsgestel zijn straten naar Van Limburg Stirum vernoemd.
De stoffelijke overschotten, die zich in een massagraf bevonden, zijn pas op 9 juni 1945 opgegraven. Van Limburg Stirum is met Schimmelpenninck van der Oije op de fusilladeplaats herbegraven.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- - e.a., Gedenkboek Gijzelaarskamp Beekvliet St. Michielsgestel, Koninkl. Ned. Boekdrukkerij H.A.M. Roelants, Schiedam, 1946.
- BOERHAVE BEEKMAN, W. e.a., Gedenkboek Gijzelaarskamp Haaren, W.P. van Stockum & Zn., 's-Gravenhage, 1947.
- Oorlogsgravenstichting
- W.A. Brug, Hun naam leeft voort...!; Kooistra en anderen, Represailles in Nederland 1940-1945
- site wiewaswie.nl/site wiewaswie.nl
- genealogieonline (West-Europese adel); zie ook Baelde, Robert.
- Gelderland
- Noord-Brabant
- Laatste wijziging: 06-03-2022