Wo2Slachtoffers.nl

Schimmelpenninck van der Oije, Alexander, baron

Geboortedatum:
21 december 1913 ('s-Gravenhage, Nederland)
Overlijdensdatum:
15 augustus 1942 (Goirle, Nederland)
Begraven op:
Fusilladeplaats en Oorlogsgraven "Gorp en Rovert" te Hilvarenbeek

Biografie

Woonde in Schuddebeurs (een buurtschap in de toenmalige Zeeuwse gemeente Noordgouwe). Zoon van gezantschapsraad, heer van Santhorst, Oosterland, Sirjansland en Oosterstein dr. Alexander Willem baron Schimmelpenninck van der Oije (10 juli 1859 's-Gravenhage - 25 september 1914 Voorschoten) en Jeanne Françoise Chassagnard (19 november 1876 Panissiéres/Loire, Fr. - 18 december 1959 Wassenaar). Huwde 1 november 1941 te 's-Gravenhage met Catharina - Katy - Telders (grootmeesteres honoraire H. M. de Koningin en dame du palais, 21 maart 1921 's-Gravenhage - 3 januari 2011 Wassenaar).

Het echtpaar had een kind: Alexander (30 januari 1943 's-Gravenhage). De weduwe hertrouwde op 16 mei 1946 met Willem Frederik Karel - Freek - Bischoff van Heemskerck (stalmeester Nederlands hof/brigadegeneraal titulair der cavalerie/griffier Kanselarij der Huisorden/Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, 12 november 1917 Arnhem - 28 juli 2007 Châteaux-d'Oex, Zw.). Hun dochter Suzanne Caroline Bischoff van Heemskerck (31 juli 1950 's-Gravenhage) was onder meer lid van de Tweede en Eerste kamer voor D66. Assuradeur/ambtenaar.

Lid verzet. Op zaterdag 15 augustus 1942 is hij in alle vroegte in de bossen van Gorp en Rovert bij Goirle door een vuurpeloton doodgeschoten, samen met Robert Baelde, Christoffel Bennekers, Willem Ruijs en graaf Otto Ernst Gelder van Limburg Stirum. De fusillade, die op maandag 17 augustus in de nog verschijnende kranten bekend werd gemaakt, vormde een represaille voor een mislukte bomaanslag in Rotterdam op een trein met Duitse verlofgangers. De daders hadden het Duitse ultimatum om zich op 14 augustus 1944 vóór middernacht te melden laten verstrijken. Schimmelpenninck van der Oije stond aanvankelijk niet op het lijstje van gijzelaars die zouden worden doodgeschoten. Sterker nog, hij behoorde niet tot de 1250 belangrijke Nederlanders die in het Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel en het Grootseminarie te Haaren waren vastgezet. Eerder had de Sicherheitspolizei hem niet kunnen vinden. Ditmaal wisten Duitse politiemensen hem wel te traceren. Op 14 juli 1942 arresteerde ze hem aan het begin van de middag. Later die dag arriveerde hij in Beekvliet. Na een anti-Duitse rede van Koningin Wilhelmina in het Amerikaanse Congres had de bezetter besloten twee namen van het oorspronkelijke lijstje door te strepen. In de plaats daarvan kwamen twee adellijke personen, van wie werd aangenomen dat ze een band met de Koningin hadden, waardoor hun dood haar persoonlijk zou treffen. Schimmelpenninck van der Oije had het gevaar blijkbaar voorvoeld. De avond voor zijn arrestatie had hij tegen iemand gezegd: 'Ik voel het zwaard van Damocles aan een draad boven mijn hoofd hangen; morgen is het een gevaarlijke dag.' Dat was nochtans voor hem geen reden geweest om onder te duiken. In Goirle, Rotterdam en Voorschoten zijn straten naar hem vernoemd.

De stoffelijke overschotten, die in een massa(veld)graf lagen, zijn pas op 9 juni 1945 opgegraven. Baron Schimmelpenninck van der Oije en graaf Limburg van Stirum zijn bij het monument op de fusilladeplaats herbegraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Oorlogsgravenstichting; Gerrit Kobes, Fusillade in de Goirlese bossen, in: Opdat wij niet vergeten, fusillades in Midden-Brabant 1942-1944, op site Regionaal Archief Tilburg; Kooistra en anderen, Represailles in Nederland 1940-1945; site wiewaswie.nl; genealogieonline (West-Europese adel); zie ook Baelde, Robert.