Wo2Slachtoffers.nl

Luinstra, Cornelis

Geboortedatum:
31 maart 1924 (Warfstermolen, gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Overlijdensdatum:
4 mei 1943 (Martenshoek, gemeente Hoogezand)

Biografie

Woonde in Warfstermolen. Zoon van landarbeider Ale Luinstra (26 november 1900 Burum - 5 februari 1972) en Klasina van der Meulen (17 september 1901 Pieterzijl, gemeente Grijpskerk - 21 april 1985). Ongehuwd. Landarbeider. Gereformeerd. Lid verzet.

Luinstra deed actief mee aan de April-Meistaking van 1943. Op 3 mei 1943 werd hij om negen uur 's avonds bij een vriend in Warfstermolen gearresteerd. Zeven anderen uit de omgeving werden ook opgepakt.

Hij erkende dat hij met een groot aantal anderen een boer zonder geweld had gesommeerd om het werk neer te leggen. Alleen Luinstra moest voor het Polizeistandgericht verschijnen. Zijn kompanen kwamen weer vrij. In Groningen werd hem de doodstraf opgelegd. Toen hij een verloren klomp wilde pakken, werd hem een klap met een geweerkolf toegediend.

Samen met Gerrit Imbos (21), Paulinus Nieuwold (41), Willem Antonie van Rossum (19) en Rienold Terpstra (29) is hij om kwart voor zeven 's avonds op het terrein van de NV Cartonfabriek Beukema & Co in Martenshoek (gemeente Hoogezand) geëxecuteerd. De nabestaanden van Luinstra konden de portefeuille en beurs van het slachtoffer afhalen bij het Scholtenhuis in Groningen.

Sinds 3 mei 2004 staat zijn naam op een plaquette bij de ingang van het bedrijfspand, waar tegenwoordig Kappa Graphic Board is gevestigd. Ook prijkt zijn naam op het monument in het natuurgebied Appèlbergen bij Glimmen.

Zijn stoffelijk overschot, die in het veenmoeras van het natuurgebied moet liggen, is tot nu toe niet teruggevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
Truus de Witte, Dat het zo lang moest duren......Meistaking 1943, 60 slachtoffers in Noord-Nederland, 34 werden 'op een onbekende plaats' begraven, 16 van hen bleven vermist, een onderzoek, afstudeeronderzoek in het kader van de doctoraalstudie Andragogiek, Groningen, september 2005; Truus de Witte, Op een onbekende plaats begraven, de April-Meistakingen van 1943, een onderzoek naar oorlogsvermissing, dissertatie, Uitgeverij Elikser, Leeuwarden, 2009, pag. 74; Jack Kooistra, Een laatste saluut. Fryslân in de oorlog, Penn Communicatie, Leeuwarden, 2005, pag. 291; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 1052/1943 gemeente Groningen: kennisgeving chef Politie Standrecht 's-Gravenhage); site genealogieonline.nl (stamboom Kramer/Stel).