Wo2Slachtoffers.nl

Bos, Klaas

Geboortedatum:
7 januari 1897 (Siddeburen, gemeente Slochteren)
Overlijdensdatum:
28 februari 1942 (Leusden)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: E. Graf: 87.

Biografie

Woonde in Appingedam, Molenhorn 95. Zoon van dagloner/dienstknecht/fabrieksarbeider Hilbrand Bos (19 december 1870 Siddeburen - 13 november 1940 Opwierde, gemeente Appingedam) en Mettje Jantje Veldman (8 april 1874 Siddeburen - 4 april 1952 Appingedam). Huwde op 13 februari 1926 in Appingedam met Berendina Merema (23 januari 1907 Appingedam - 11 september 1987 Appingedam). Het echtpaar kreeg vijf kinderen: Mettje, Jitske, Hilbrand, Wigbold en Elisabeth. Fabrieksarbeider (huwelijksakte)/los werkman (OVCG)/kernmaker (Oorlogsgravenstichting)/kleermaker (Kamp Amersfoort). Geen kerk. Lid verzet. Hij was een van de plaatselijke leiders van de verboden Communistische Partij van Nederland. Bos verspreidde het illegale communistische blad Noorderlicht en pamfletten. Volgens zijn verzetskaart hielp hij samen met Bonno Smit onderduikers. Op 10 mei 1941 werd hij door de Nederlandse politie gearresteerd. Bos is op 24 oktober 1941 met negentien anderen naar Kamp Amersfoort getransporteerd. Over zijn dood in het kamp op 28 februari 1942 lopen de lezingen uiteen. Na de oorlog vulde weduwe Bos-Merema op het formulier voor het gedenkboek van de CPN uitputting als doodsoorzaak in. Ook de voorlopige slachtofferlijst van Kamp Amersfoort (1*) en de Wikipedia-lijst van slachtoffers van het kamp geven ontbering als reden van zijn dood aan. Daarentegen vermeldt de kaart van Bos in het archief van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort dat hij is gefusilleerd. Volgens Ruud Weijdeveld is hij door een kampbewaker doodgeschoten. Hij was daarmee de eerste Groningse verzetsstrijder die tijdens de oorlog om het leven kwam. Zwagers van Klaas Bos hebben zijn stoffelijk overschot naar Appingedam gebracht. Alleen de naaste familie en twee man, met wie hij de laatste tijd had samengewerkt, mochten in de rouwstoet meelopen en bij de begrafenis aanwezig zijn. In Appingedam is de Klaas Bosstraat naar hem vernoemd. Postuum werd hem het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Bovendien staat zijn naam met die van Gerrit Raap (2*) op een gedenkplaat op het oude gemeentehuis in Appingedam.
(1*) Deze voorlopige slachtofferlijst is overigens verdwenen van de site van het Nationale Monument Kamp Amersfoort.
(2*) Gerrit Raap (7 april 1904 Appingedam – 13 augustus 1942 Dachau, Duitsland). Ook naar hem is in Appingedam een straat vernoemd (Gerrit Raapstraat).

Herbegraven op het Nationale Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak E, grafnummer 87.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen; Ruud Weijdeveld, Het communistische verzet in Groningen, 1940-1945, deel 1 en 2, Profiel Uitgeverij, Bedum 2014; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Lijst van slachtoffers van Kamp Amersfoort, Wikipedia; Comité Verzetsherdenkingskruis/C.C. van den Heuvel, W.J.C. Tensen (samenstellers), Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskruis, Samson Uitgeverij, 1985; Archief Jack Kooistra; Huub Wijfjes, Erelijst van gevallenen, in: Hans van den Heuvel, Gerard Mulder, het Vrije Woord. De illegale pers in Nederland 1940-1945, SDU Uitgeverij, 's-Gravenhage, 1990; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 18/1942 gemeente Appingedam en 16/1942 gemeente Leusden); site genealogieonline.nl (stamboom Arbeider en Bos).Appingedam.