Wo2Slachtoffers.nl

Klein, Willem Hendrik

Geboortedatum:
22 april 1919 (Klazienaveen, Nederland)
Overlijdensdatum:
9 september 1944 (Beilen, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Rooms Katholieke Begraafplaats Klazienaveen te Klazienaveen
Vak: 11. Rij: G. Graf: 1.

Biografie

Willem Hendrik Klein was de zoon van Willem Klein en Hendrikje Snippe. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was hij wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee maar werd door de bezettende overheid toegevoegd aan het Rijkspolitie te Hoogeveen.

Op 4 september 1944, ’s avonds om ongeveer 23u:00, arresteerde hij samen met twee collega’s van het Rijkspolitie, Adjudant Arie de Vries en Wachtmeester Andries Alting, twee jonge vrouwen tijdens een amoureuze ontmoeting met twee SS-soldaten. De officiële reden voor de arrestatie was het feit dat beide vrouwen zich na het ingaan van de avondklok buiten bevonden.

Op 6 september diende de SS een klacht in bij de SD op grond van onheuse behandeling van de twee SS-soldaten. Op 8 september werden Klein, De Vries en Alting opgepakt door de SD en verhoord door Sander van Doffelaar van de Grüne Polizei in het gebouw van de Gereformeerde School aan Het Haagje in Hoogeveen.

Dezelfde avond werden de drie arrestanten op transport gezet naar de gevangenis in Assen. Onderweg naar Assen, op 9 september om ongeveer 00u:30, stopte de auto met de drie arrestanten langs de Esweg in Beilen. De arrestanten werden gesommeerd uit te stappen, waarop ze onder vuur werden genomen door hun begeleiders. Klein stierf ter plekke, De Vries werd gewond achtergelaten, en Alting wist te ontsnappen in het donker. Klein werd begraven door zijn ouders in hun woonplaats Klazienaveen (begraafplaatslocatie: rij/vak/nummer: 11/G/1).

Op de plaats waar Klein was neergeschoten (Esweg oostzijde, Beilen, werd op 31 augustus 1950 een monument geplaats ter herinnering aan Klein en de gewelddadige manier waarop hij door de bezetter om het leven is gebracht. Rond de eeuwwisseling is het monument een aantal meters verplaatst in verband met de aanleg van de rotonde in de Esweg/Schultenstraat. Het monument is toen uitgebreid met een extra, grote zwerfkei en een aantal kleinere zwerfstenen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto:
- Willem Hendrik Klein | Oorlogsgravenstichting
Informatie:
Overlijdensakte 242 d.d. 29 september 1944 gemeente Hoogeveen.