Hoekstra, Albertus Antonius Maria
- Geboortedatum:
- 10 augustus 1923 (Amersfoort)
- Overlijdensdatum:
- 8 september 1944 (Abbenes (NH))
- Begraven op:
- Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen (Bloemendaal)
Vak: 40.
Biografie
Woonde in Haarlem, Marsstraat 78. Zoon van Tijmen Hoekstra (3 januari 1893 Nijelamer) en Maria Antonia Henrica van der Strigt. Ongehuwd. Student. Rooms-Katholiek. Lid verzet onder de schuilnaam Dick. Hij was medewerker van het illegale blad De Patriot, verrichtte koerierswerkzaamheden, nam deel aan een overval op het politiebureau aan de Raadhuisstraat in Heemskerk om vijf gevangenen te bevrijden en was sinds juni 1944 tevens lid van de KP-Haarlemmermeer. Vijf bewapende KP'ers zouden hun intrek in de boerderij van landbouwer/bollenteler Klaas van Reeuwijk in Abbenes nemen om de ringdijk bij het gemaal De Leeghwater te bewaken. De bezetter had op vier plaatsen springstof aangebracht om de ringdijk te vernietigen en de Haarlemmermeer onder water te laten lopen. Albert Hoekstra ging op 8 september 1944 met Johan van der Hulst (14 maart 1925 Hilversum) en Bernardus Jacobus Lenderink (7 mei 1918 Haarlem) naar de boerderij. Toen Van der Hulst op het punt stond de beide overige KP-leden op te halen, doken twee landwachters op, die de 'ondergedoken' auto van de boer wilden vorderen. Zij ontdekten een deel van de meegebrachte wapens en arresteerden Van der Hulst. Hoekstra en Lenderink, die zich in de varkensschuur hadden verstopt, werden een heel stuk later ontdekt. Na een verhoor schoten de Duitsers Ernst Wehner (18 mei 1903), die op 10 maart 1945 in Amsterdam zelf is doodgeschoten, Mathias Schmitz en Theodor Fischer van de Sipo-Aussendienststelle in Amsterdam ieder één van de verzetsstrijders dood. Hoekstra werd nog door een tweede schot geraakt. De drie KP'ers worden geëerd met een monument op de plek waar de boerderij zich indertijd bevond. Hoekstra’s vader was drie dagen eerder in Fort de Bilt gefusilleerd.
Hoekstra is op 9 september 1944 gecremeerd in Driehuis-Velsen. Oorspronkelijk werd de urn met zijn as, geregistreerd onder nummer 16200, bijgezet in een algemene nis van crematorium Westerveld. Op 10 december 1947 is deze begraven in vak 40 van de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262 (Lijst van gefusilleerden e.a., die tijdens de oorlog 1940-1945 in het crematorium te Velsen zijn verast);
- Noord-Holland
- Utrecht
- Laatste wijziging: 31-03-2025