Wo2Slachtoffers.nl

Stoof, Jakobus

Geboortedatum:
30 oktober 1887 (Driel)
Overlijdensdatum:
9 september 1944 (Gemeente Maasdriel)

Biografie

Woonde in Kerkdriel. Zoon van landbouwer Jan Stoof (5 oktober 1845 Driel – 3 juni 1932 Driel) en Margaretha Janse (6 november 1851 Hedikhuizen – 26 maart 1933 Driel). Gehuwd op 30 september 1924 met Hendrika Brouwers (21 augustus 1892 Driel). Handelaar (koopman). Rooms-Katholiek. Lid verzet. Stoof had een vrachtauto, die hij liever niet in Duitse handen zag vallen. Na 'Dolle Dinsdag' - 5 september 1944 – hadden de Duitsers grote behoefte aan gemotoriseerd vervoer om manschappen en materiaal naar elders over te brengen. Op 8 september 1944 vorderden Duitse militairen de vrachtwagen van Stoof. Van het argument dat het voertuig kon rijden, raakten zij allerminst onder de indruk. Zij bepaalden dat de vrachtauto om acht uur 's avonds rijvaardig moest zijn. Twee buurtgenoten werden onder druk gezet om het karwei te klaren. 'Onder drang van de omstandigheden', schrijven de auteurs van De Bommelerwaard 1939-1945, kwam de auto klaar, naar men zei om naar Zaltbommel te rijden. De urgentie bleek niet zo direct aanwezig te zijn. Immers op dat tijdstip was men nog niet vertrokken en het was tot in de kleine uurtjes na een denderend feest dat men op pad ging. De familie haalde opgelucht adem. Helaas. In de nacht van 8 op 9 september belandde de vrachtwagen in een sloot nabij De Klemvogel onder Rossum. Naar in de loop van de ochtend werd gezegd waren de bestuurders niet meer zo bekwaam geweest om verantwoord te rijden.' Stoof hoorde 's morgens bij de kapper wat er wat was gebeurd. Hij vreesde dat hij van sabotage zou worden beticht en besloot de wijk te nemen. Daartoe nam hij contact op met een inwoner van het aan de overkant van de Maas gelegen Empel. Via Hedel begaf hij zich naar de Casterensehoeve, waar familie woonde. Onderweg ontmoette hij een onbekende, die aangaf over de Maas te willen varen. De man liep met hem mee naar de boerderij, maar bleek opeens verdwenen te zijn. Na een rustpauze zou Stoof 's middags de Maas oversteken. Plotseling doemden Duitse soldaten bij de hoeve op. Terwijl waarschuwingsschoten werden afgevuurd, vluchtte Stoof samen met twee neven naar een roeiboot, die in de Maas lag. Toen de Duitsers gericht op de mannen begonnen te schieten, zei hij tegen zijn familieleden dat ze onder in de boot moesten gaan liggen. Levensgevaarlijk gewond bereikte hij de andere oever. Voordat hij stierf, diende een geestelijke hem het H. Oliesel toe. Familieleden mochten later het stoffelijk overschot en de gewond geraakte neven ophalen.

In eerste instantie begraven op een Rooms-Katholieke Begraafplaats in de gemeente Maasdriel. Later herbegraven op het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak A, grafnummer 1117.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
J. van Alphen en J. van Voorthuizen, De Bommelerwaard 1939-1945, Grafisch bedrijf Avanti BV, Zaltbommel, 1983; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl; Regionaal Archief Rivierenland.