Wo2Slachtoffers.nl

Ham, van, Johannes Petrus

Geboortedatum:
26 januari 1920 (Made en Drimmelen)
Overlijdensdatum:
17 maart 1945 (Werkendam)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: B. Graf: 286.

Biografie

Woonde in Made. Zoon van Antonie van Ham (23 augustus 1890 Made - 2 mei 1979 Raamsdonkveer) en Maria Rulens (12 augustus 1894 Charlois/Rotterdam - 22 december 1981 Breda). Ongehuwd. Landbouwersknecht. Lid verzet. Strijdkrachten. Kort nadat Made en omgeving op 4 november 1944 was bevrijd, meldde Jan van Ham zich met een aantal dorpsgenoten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij werd geplaatst in Drimmelen in het Biesboschcommando, dat tot taak had de grens tussen bevrijd en bezet Nederland langs de Amer en de Bergsche Maas te bewaken. Hij maakte deel uit van de bewakingsgroep voor de Koekoekspolder, waarbij café Koekoek als wachtlokaal diende. Het werk was niet van gevaar ontbloot, want Duitse patrouilles staken regelmatig de rivier over om krijgsgevangenen te maken, die ze konden uithoren over geallieerde opstellingen. Op 3 maart 1945 kregen Van Ham en een collega opdracht om een boer te vergezellen, die zijn kar uit de polder wilde ophalen. Een Duitse patrouille overviel het trio echter. Bij het vuurgevecht dat ontstond werd Jan van Ham in zijn heup geraakt en krijgsgevangen gemaakt. De beide anderen wisten zich uit de voeten te maken. De Duitsers voerden Van Ham mee naar de overkant van de rivier naar het bezette deel van Nederland. Hij werd verhoord, maar liet niets los. Als gevolg van zijn schotwond kwam hij in het noodhospitaal in Werkendam terecht, waar hij ongeveer veertien dagen later overleed.

Oorspronkelijk werd hij begraven in Werkendam. Op 28 juni 1945 is hij met militaire eer herbegraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats bij de Sint Bernarduskerk in Made. Dertig jaar nadien kreeg hij (met toestemming van de nabestaanden) zijn definitieve rustplaats op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site Brabantse Gesneuvelden; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl/Regionaal Archief Tilburg/genver.nl, familysearch.org (waaronder overlijdensakten 50/1945 gemeente Made en Drimmelen en 38/1945 gemeente Werkendam); familiesite vanmook.net.