Wo2Slachtoffers.nl

Werff, van der, Cornelis Anthonie

Geboortedatum:
11 mei 1926 (Scherpenisse, Tholen)
Overlijdensdatum:
5 maart 1945 (Noordgouwe, Schouwen-Duiveland)

Biografie

Woonde te Scherpenisse op Tholen, Schoolstraat 52. Zoon van veldarbeider David Cornelis van der Werff (10 december 1900 Fijnaart en Heijningen) en Jacoba Cornelia van der Werf (24 februari 1906 Scherpenisse). Ongehuwd. Kees van der Werff was Stormtroeper. Hij maakte deel uit van de 9e Kompagnie van het III.Bat.Brabant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Bij een Duitse aanval op een Engelse post, een woonbunker aan de tweede mol ten westen van Stavenisse is hij om het leven gekomen. Twaalf leden van de Thoolse bewakingstroepen van de Binnenlandse Strijdkrachten bewaakten dat deel van de zeedijk. De Duitsers gooiden overval handgranaten en een Panzerfaust door de schoorsteen naar binnen, waardoor de meeste aanwezigen verwondingen opliepen. Onder hen bevond zich Van der Werff, die gevangen werd genomen. Voor behandeling werd hij overgebracht naar het noodziekenhuis in Noordgouwe. Daar is hij aan de opgelopen verwondingen bezweken (1*).
(1*) De databank van Zeeuwse oorlogsslachtoffers meldt in strijd daarmee: Van der Werff 'stierf tijdens ondervraging (marteling?) of werd kort hierna geŽxecuteerd te Noordgouwe. Hij werd in augustus 1945 pas gevonden.'

Met militaire eer is hij herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Scherpenisse, rij 3, grafnummer 1508.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Bevrijdingsmuseum Zeeland, databank oorlogsslachtoffers Zeeland, site oorlogsslachtoffers, nl; Kees de Koning en Wally Blaas, Gevallen en gebroken. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op en van Tholen en Sint-Philipsland, Heemkundekring Stad en Lande van Tholen, 2005, pag. 184; Oorlogsgravenstichting.