Nota, Wiebrandus
- Geboortedatum:
- 25 januari 1922 (Bolsward)
- Overlijdensdatum:
- 9 april 1944 (Bolsward)
Biografie
Woonde in Bolsward, Scheltestraat 19. Zoon (dertiende van zeventien kinderen) van Taco Nota (4 april 1881 Bolsward - 8 februari 1948 Franeker) en Stientje Negerman (21 juli 1883 Nijega, Hemelumer Oldeferd en Noordwolde - 3 mei 1959 Sneek). Ongehuwd. Arbeider op een levensmiddelenfabriek. Rooms-Katholiek. Nota was een bekend kaatser en voetbalde bij CAB (Combinatie Achilles Bolsward), meestal als linksbuiten in het tweede elftal. Hij wandelde op paaszondag 9 april 1944 met vijf stadgenoten, onder wie zijn broer Theodorus (Theo), door het Julianapark (1*) aan de Snekerstraat. Bij het verlaten van het park naderde een motor met zijspan met twee Duitse militairen. Die hadden op zondagmorgen, zoals ze vaker deden, een bezoek aan twee meisjes gebracht, die in de Pater Brugmanstraat woonden. Hun standplaats was Harlingen en zij hadden als taak om onderduikers op te sporen. Nadat ze bij de meisjes waren vertrokken, reden ze nog een rondje door Bolsward om zo mogelijk onderduikers te betrappen. Toen de Bolswarders de Duitsers opmerkten, gingen ze er vandoor en liepen ze café Het Park (het Natte Park) binnen. De soldaten hadden de jongemannen echter getraceerd. Op het moment dat de militairen het horecabedrijf ook binnenstapten, vluchtten vijf man weg via de achterdeur van de zaak. De zesde bleef zitten en deed zich voor als NSB'er. Het kwintet vluchters probeerde over het hek van de tuinafscheiding te klimmen, hetgeen drie van hen lukte. Wiebrandus kwam als laatste bij het hek, waar zijn broer al op zat. Hoewel één van de Duitsers riep om niet te schieten, vuurde zijn metgezel enkele schoten op de broers af. Theo kreeg een kogel in de buikstreek. Hij overleefde, maar bleef ten gevolge van het opgelopen letsel blijvend invalide. Wiebrandus werd dodelijk geraakt. Hij stierf in de armen van een inmiddels gealarmeerde politieman.
(1*) Dat heette toen het Stadspark. De Duitsers veranderden tijdens de bezetting de namen van straten, parken etc, die waren genoemd naar leden van de koninklijke familie.
Begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats aan de Samuel van Haringhouckstraat in Bolsward, vak A3, rij 6, grafnummer 35.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- Willem Haanstra, De dood op paaszondag, in: Bolsward in Oorlogstijd. Een schokkend relaas over verraad, verzet en verdriet in een kleine stad, Banga Book Productions Groningen, 2007, pag. 107-108; Jack Kooistra, Een laatste saluut. Fryslân in de oorlog, Penn Communicatie, Leeuwarden, 2005, pag. 457; site stiwotforum.nl; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 32/1944 gemeente Bolsward).
- Friesland
- Laatste wijziging: 08-02-2020