Wo2Slachtoffers.nl

Korrel, Hendrik Joannes

Geboortedatum:
18 mei 1896 (Echt)
Overlijdensdatum:
25 januari 1944 (Echt)

Biografie

Woonde in Echt, Bovenste Straat 35. Zoon van marechaussee Hendrik Korrel (20 april 1866 Hilversum – 7 juni 1920 Roermond) en Maria Elisabeth Ruijs (19 augustus 1861 Venlo – 12 februari 1923 Echt). Gehuwd op 29 december 1925 in Stevensweert met Maria Sophia Gertrudis Stokbroekx (29 februari 1896 Scherpenheuvel, Belg.). Het echtpaar had drie kinderen. Kapper. Rooms-Katholiek. Lid verzet behorend tot LO-Echt.

'Werkzaam, deugdzaam en welbesteed is zijn leven geweest'', prijst het bidplaatje het slachtoffer. 'Vóór alles was hij een zorgzame en trouwe echtgenoot, een liefdevolle vader, die ieder oogenblik voor het geluk en het welzijn der zijnen gereed stond. Doch ook voor ieder ander was hij steeds behulpzaam, had hij steeds een vriendelijk woord.' Op 25 januari 1944 werd Hendrik Johannes Korrel, aan wie het bidplaatje was gewijd, op straat door de SD neergeschoten.

In Zuid-Limburg gingen de Duitsers er in vergelijking met elders in Nederland in slechts zeer beperkte mate toe over om mensen, die niets met een verzetsdaad te maken hadden, als represaille te fusilleren. Er zijn maar een paar gevallen bekend. Van een ervan werd Korrel in zijn geboorte- en woonplaats Echt het slachtoffer. Van hem was bekend dat hij weinig vriendschappelijke gevoelens jegens de bezetter koesterde.

Op 23 januari 1944, twee dagen eerder, was in Echt een moordaanslag gepleegd op Frans Nizet (1*). Wie daarvoor verantwoordelijk was, is onduidelijk gebleven. De NSB'er overleefde de aanslag op zijn leven. De Duitse autoriteiten waren furieus en besloten wraak te nemen.

Twee dagen later begaven verschillende medewerkers van het SD-bolwerk in Maastricht zich in alle vroegte naar Echt. Op grond van een lijst die door de kringleider van de NSB was opgesteld, werden vijftien inwoners van Echt opgepakt en in gijzeling genomen.

Bovendien gaf de chef van de SD-Maastricht Max Strobel zijn medewerkers Richard Nitsch (2*) en Cornelis Klonen (3*) tijdens het vooroverleg op het gemeentehuis opdracht om kapper Korrel 'op de vlucht' neer te schieten. Dat betekende dat het slachtoffer in een zodanige positie moest worden gemanoeuvreerd dat hij van achteren kon worden neergeknald.

Na de oorlog verklaarde Nitsch ongegeneerd hoe hij en zijn SD-kompaan zich van hun taak hadden gekweten: 'Klonen en ik zijn daarop naar de woning van Korrel gegaan. Ik was gewapend met mijn dienstpistool, kaliber 7.65 mm dat ik geregeld droeg en Klonen met een machinepistool. Wij zijn samen de woning van Korrel binnengegaan, waar wij Korrel, die zich op de slaapkamer bevond, arresteerden.

Ik heb een dochtertje van Korrel de ring met afbeelding van de koningin welk het droeg, bij die gelegenheid nog van de vinger getrokken. Klonen en ik hebben daarop met Korrel de woning verlaten. Toen Korrel op mijn bevel voor ons uitliep, heb ik met mijn pistool een schot gelost op Korrel, welk schot Korrel echter niet raakte. Onmiddellijk daarop schoot Klonen enige malen met zijn machinepistool op Korrel, die daarop neerviel. Wij hadden Korrel tevoren niet gezegd dat hij zou worden doodgeschoten.'

Over het afnemen van de ring van het meisje kapittelde de advocaat-fiscaal mr. F. baron van Voorst tot Voorst Nitsch fel, toen zich in november 1948 voor oorlogsmisdrijven voor het Bijzonder Gerechtshof in Maastricht moest verantwoorden. 'En als u - zoals u zegt - 'Auf Befehl' handelde, waarom rukte u dan van het dochtertje van de man, die u zo aanstonds het leven ging benemen, een ringetje met de beeltenis van onze koningin van de vinger. Als mens bedreef u een laagheid tegenover een kind, wiens vader gij ging doden.'

Op drie kubussen van het oorlogsmonument in Echt staan de namen van 127 oorlogsslachtoffers, onder wie ook die van Korrel. De naam van Korrel prijkt bovendien op het Provinciaal Verzetsmonument in Valkenburg aan de Geul

(1*) Bankwerker Frans Joseph Nizet (7 juli 1896 Roermond - 11juli 1960 Echt),
(2*) Richard Heinrich Georg Nitsch (1 november 1908 Todtglusingen).
(3*) Cornelis Wilhelmus Klonen (12 februari 1919 Hoensbroek).

Begraven op de RK Begraafplaats St. Landricus in Echt, 1e klasse.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Eerder gepubliceerd:(Auke Piersma), in: Jack Kooistra, Jan Francotte, dr. Paul Hamans, Auke Piersma, drs. Jacquo Silvertant, Represailles in Limburg 1940-1945, Uitgeverij Louise, Grou in samenwerking met Uitgeverij PENN, Leeuwarden, september 2013; Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging 541 I, Nitsch openbare zitting Bijzonder Gerechtshof, geciteerd door Marie-Cécile van Hintum, Potentaten in de regio: Lages, Nitsch, Lehnhoff in: Ad van Liempt (red.) De Jacht op het Verzet; Dr. Fred (A.P.M.) Cammaert, Het Verborgen Front. Een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, Eisma BV, Leeuwarden/Mechelen, 1994; rechtbankverslag Limburgs Dagblad, 16 november 1948); Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 14/1944 gemeente Echt); rechtbankverslag Limburgs Dagblad, 16 november 1948).