Wo2Slachtoffers.nl

Vries, de, Willem

Geboortedatum:
14 december 1932 (De Wilp, gemeente Marum)
Overlijdensdatum:
2 mei 1943 (Opeinde, gemeente Smallingerland)

Biografie

Woonde in Opeinde, A 48. Zoon van Luitjen Anne Matheus de Vries (27 maart 1905 Marum – 11 januari 1980 Groningen) (1*) en Jantina Geertruida Visser (21 september 1903 Leens – 16 juli 1989 Groningen). Ongehuwd. Scholier. Gereformeerd.

Nadat de dienst in de plaatselijke gereformeerde kerk was afgelopen stond Willem op zondagochtend 2 mei 1943 met een groepje leeftijdgenoten en andere dorpsbewoners vlakbij de hoofdbrug in het dorp. De waarschuwingen om dit in verband met het samenscholingsverbod niet te doen werd in de wind geslagen.

Plots verscheen een Duitse overvalwagen waarop een mitrailleur was bevestigd. Zonder enige waarschuwing werd vanaf het legervoertuig gevuurd. Willem werd door een kogel in het hoofd getroffen en overleed ter plaatse. Dorpsgenoot Pieter Riemersma (1*) werd (toen of later op de dag) in de buikstreek geraakt en overleed enkele dagen later in een ziekenhuis in Leeuwarden. De Duitsers arresteerden enkele in paniek gevluchte personen.

De namen van Willem de Vries en Pieter Riemersma staan vermeld op een oorlogsmonument in Opeinde.
(1*) Pieter Riemersma (22 november 1909 Oostermeer), melkventer.

Begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Opeinde, regel 42, grafnummer 4.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jack Kooistra, Een laatste saluut. Fryslân in de oorlog, Penn Communicatie, Leeuwarden, 2005; Archief Jack Kooistra; Truus de Witte, Op een onbekende plaats begraven, de April-Meistakingen van 1943, een onderzoek naar oorlogsvermissing, Uitgeverij Elikser, Leeuwarden, 2009; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl/Alle Groningers (waaronder overlijdensakte 69/1943 gemeente Smallingerland); site genealogieonline.nl (stamboom Jan Werkman); site gw.geneanet.org; site 4en5mei.nl.