Wo2Slachtoffers.nl

Ham, van den, Hendrik Joan

Geboortedatum:
16 december 1925 (Maarn)
Overlijdensdatum:
7 mei 1945 (Amerongen)

Biografie

Woonde in Amerongen. Zoon van Gerrit Jan van den Ham (17 april 1891 De Bilt 11 augustus 1950 Amerongen) en Geertruida Wilhelmina Kamphuis (1 mei 1892 Zeist). Ongehuwd. Lid Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Amerongen is op 7 mei 1945 door de Geallieerden bevrijd. Zij werden verwelkomd door burgemeester jonkheer Hendrik van den Bosch (1*), die door huisarts Kars met zijn tot dat moment verstopte auto samen met zijn echtgenote van landgoed Ginkelduin was gehaald. Op slechts vijftig meter afstand van het gemeentehuis waren nog gewapende Duitse soldaten in de villa Oranjestein ingekwartierd. Om de burgers te beschermen bleef die avond een afdeling van vijftien Britse militairen in het dorp achter. De mannen van de BS werden naar huis gestuurd. Een groepje rondzwervende Nederlandse SS'ers (2*) was uit de bossen gekomen en naar het centrum van Amerongen getrokken. In de Imminkstraat kwamen zij in het schemerdonker de gewapende Van den Ham en zijn zwager Gerrit Meijer tegen. Zonder elkaar te groeten passeerden ze elkaar. Onmiddellijk daarna draaiden de SS'ers zich om en vuurden op beide mannen. De negentienjarige Van den Ham werd in zijn rug getroffen en overleed ter plekke. De overlijdensakte vermeldt als tijdstip van overlijden 23.00 uur. Meijer ontkwam.
(1*) Burgemeester van Amerongen 1921-1944 en 1945-1946.
(2*) Loek Caspers, aan wie deze lezing is ontleend, vermeldt niet expliciet dat het om Nederlandse SS'ers gaat. Dat gegeven is afkomstig uit het archief van Jack Kooistra.

Van den Ham is begraven in vak C van de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Amerongen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Loek Caspers, Vechten voor vrijheid. Oorlog en verzet op de Utrechtse Heuvelrug, verbeterde tweede druk, Uitgeverij Verloren, Hilversum, 2008; Archief Jack Kooistra; Lijst van burgemeesters van Amerongen; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 35/1945 gemeente Amerongen).