Wo2Slachtoffers.nl

Dijk, van, Christiaan

Geboortedatum:
20 augustus 1901 (Dordrecht, Nederland)
Overlijdensdatum:
12 mei 1940 (Dordrecht, Nederland)

Biografie

Woonde in Dordrecht, Dubbeldamseweg 2. Zoon van Willem van Dijk en Catharina Christina van den Braassem. Gehuwd met Adriana Ponte. Handelsreiziger. Geen kerk. Lid NSB met stamboeknummer 380. Samen met zijn broer Pieter, een fervente tegenstander van de NSB, is hij doodgeschoten door militairen onder leiding van de luitenant-kolonel der infanterie H. Mijberg, de regimentscommandant 2 Rijwielbrigade Lichte Divisie. Beide mannen zouden verraad hebben gepleegd. Deze fusillade vond plaats op het terrein van de gasfabriek aan de Merwede. Na de executie zijn de lichamen van de beide broers in de Merwede gegooid. Mijberg werd voor zijn daad door het Vredesgerechtshof in Den Haag veroordeeld tot tien jaar detentie. Deze straf zat hij uit in de Leeuwarder gevangenis.
Zowel Christiaan als zijn broer Pieter zijn 68 jaar later alsnog officieel erkend als oorlogsslachtoffers. Het Platform Stedelijke Herdenking in Dordrecht heeft beide broers op een lijst van gevallenen geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Archief Jack Kooistra. Overlijdensakte 353 d.d. 22 mei 1940 gemeente Dordrecht. Artikel NSB-blad Volk en Vaderland. Stiwot Forum.