Wo2Slachtoffers.nl

Buursma, Tunnis

Geboortedatum:
1 februari 1901 (Arnhem)
Overlijdensdatum:
17 juni 1944 (Musselkanaal, gemeente Onstwedde)

Biografie

Woonde in Assen, Oranjestraat 2. Zoon van Jan Buursma (inspecteur Nederlandse sleepbootdienst) en Elisabeth Cornelia Baljuw. Huwde op dinsdag 3 augustus 1926 in Assen met Grietje Zingstra (14 mei 1903 Assen - 23 september 1954 Assen). Uit deze verbintenis zijn vier kinderen geboren. Buursma was toen sergeant infanterie Nederlandse leger. Lid NSB, lid W.A., banleider en heerbancommandant W.A. 112 met stamboeknummer. 14415. Districtscommandant Landwacht Drenthe. Hij was drager van het Kriegsverdienstkreuz tweede klasse met de Zwaarden.
Buursma verscheen om 23.30 uur in gezelschap van drie landwachters, de burgemeester van de gemeente Onstwedde en een hoofdwachtmeester van de marechaussee in de woning van Lukas Riensema aan de A-weg 13 in Musselkanaal om de 'terrorist' (verzetsstrijder) en voormalige marechaussee Dirk de Ruiter te arresteren. Het was de Landwacht bekend dat hij zich op dat adres ophield als onderduiker. Bij de fouillering door Buursma trok De Ruiter een pistool en loste een aantal schoten. Buursma werd dodelijk getroffen. De Ruiter, die de schuilnaam Henk de Boer droeg, wist via een raam te ontkomen. Bij een vuurgevecht verloor hij op 13 juli 1944 het leven. Met veel NSB-vertoon is Buursma ter aarde besteld. Vooraf was er gelegenheid tot defileren langs de baar in het raadhuis van Assen aan de Brink. Aansluitend volgde een rouwplechtigheid in het raadhuis. Op een boerenkar werd het stoffelijk overschot naar de begraafplaats vervoerd, gevolgd door een aantal vooraanstaande NSB'ers, zoals ir. Anton Adriaan Mussert, oprichter van het W.A.-blad De Zwarte Soldaat mr. Arie Johannes Zondervan, inspecteur-generaal van de NSB Cornelis van Geelkerken, commandant van de Germaanse SS Johannes Hendrikus Feldmeijer en SS Obergruppenführer Hanns Johann Albin Baptist Rauter. Rauter verleende Buursma postuum het Kriegsverdienstkreuz tweede klasse met de zwaarden voor zijn 'plichtsgetrouwe werk in dienst van de Germaanse gemeenschap'.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Archief Jack Kooistra. Volk en Vaderland. Nieuwsblad van het Noorden. Huwelijksakte 65 d.d. 3 augustus 1926 gemeente Assen. Overlijdensakte 108 d.d. 19 juni 1944 gemeente Onstwedde en 254 d.d. 21 juli 1944 gemeente Assen (extract).