Wo2Slachtoffers.nl

Fentener van Vlissingen, Pieter Arnout

Geboortedatum:
1 december 1919 (Helmond)
Overlijdensdatum:
6 november 1944 ('s-Gravenhage (Waalsdorpervlakte))
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Protestantse Begraafplaats Helmond te Helmond
Graf: 31.

Biografie

Woonde in Helmond. Zoon van katoenfabrieksdirecteur Jan Fentener van Vlissingen (6 juni 1893 Helmond - 10 juli 1978 Savognin, Zwiterland) en Pauline Maria - Paula - Lotichius (17 februari 1893 Helmond). Het huwelijk van zijn ouders is op 16 december 1937 door de arrondissementsrechtbank in Roermond ontbonden. Ongehuwd. Student Technische Hogeschool in Delft. Nederlands Hervormd. Lid verzet behorend tot de KP-Delft. Op 3 november 1944 deed de Landwacht een inval op het adres Noordeinde 32. Dat pand vormde de uitvalsbasis van de studenten die met de Delftse KP samenwerkten. Fentener van Vlissingen was één van degenen die werd gearresteerd. Bij de inval raakte hij gewond, evenals Roeland Anthonie - Roes - Kollewijn (26 oktober 1920 Amsterdam), die vijf dagen later aan zijn zware verwondingen overleed. Op dat moment leefde Fentener van Vlissingen, die na behandeling in het ziekenhuis was vastgehouden in het gebouw van de SD aan de Rotterdamse Heemraadssingel, al niet meer. Op 6 november 1944 was hij met zeven anderen, onder wie Jan van der Sloot (8 februari 1911 Rotterdam), Segundo Jorge Adelberto Ecury (23 april 1922 Aruba) en Willem Hanegraaf (20 september 1921 Nijmegen), op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Het massagraf, waarin hij op de Waalsdorpervlakte was begraven, werd pas op 30 november 1946 ontdekt. Zijn stoffelijk overschot is herbegraven in vak De Berg op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in zijn woonplaats.

Tekst op zijn grafsteen: "Hij offerde zijn leven in den strijd voor de vrijheid."

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- Helmonds Heem.
- o.m. site Erepeloton Waalsdorpervlakte; Verzet van Delftse studenten en docenten tijdens de Tweede Wereldoorlog; Joop W. de Blij, Oorlog en verzet in de Prinsenstad 1940-1945: een overzicht van de gebeurtenissen in Delft in en rond de bezettingstijd; Oorlogsgravenstichting; Digitale Stamboom (Den Haag, Eindhoven), waaronder overlijdensakte A 186/1947 gemeente 's-Gravenhage; site stamboom.zegerdejong.net.