Wo2Slachtoffers.nl

Williamson, Leonard Huon

Geboortedatum:
24 april 1921 (Annandale Sydney / New South Wales, Australië)
Overlijdensdatum:
9 augustus 1989 (Newport / New South Wales, Australië)

Biografie

Leonard Huon Williamson (1921-1989), luchtmachtofficier, werd geboren op 24 april 1921 in Annandale, Sydney. In februari 1939 sloot hij zich aan bij de Militie en op 18 september 1940 nam hij dienst bij de Royal Australian Air Force.

Na zijn opleiding tot piloot in Australië en Engeland werd Williamson in mei 1941 werd hij in dienst genomen bij de RAF en in december van dat jaar bij het No.107 Squadron van de Royal Air Force geplaatst, dat vanaf Malta met Bristol Blenheim bommenwerpers vloog. In januari 1942 werd hij overgeplaatst naar een andere met Blenheims uitgeruste eenheid, No.211 Squadron, RAF, met als basis Caïro. Het squadron werd onmiddellijk uitgezonden naar Nederlands-Indië, waar het zware verliezen leed en werd ontbonden.

Williamson werd geëvacueerd naar Australië en kwam op 20 maart aan in Perth. Hij voerde vliegtaken uit en na een operationele training werd hij in november 1943 als vluchtcommandant geplaatst bij No.22 Squadron, RAAF. Vanaf vliegvelden op de eilanden Kiriwina en daarna Noemfoor vloog hij met Boston lichte bommenwerpers op aanvallen van lage hoogte tegen Japanse strijdkrachten. Twaalf maanden later keerde hij terug naar Australië en bij het einde van de vijandelijkheden in 1945 was hij testpiloot bij het No.2 Aircraft Depot in Richmond, New South Wales.

Na de oorlog bleef hij in dienst van de RAAF en werd hij in 1950 onderscheiden met het Distinguished Flying Cross wegens het uitvoeren van 44 missies onder moeilijke omstandigheden tegen communistische opstandelingen in Maleisië.

Hij ging na diverse functies binnen de RAAF met pensioen in 1976 en zette daarna zijn carrière voort binnen het aan de luchtvaart gerelateerde bedrijfsleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- Biography - Leonard Huon Williamson - Australian Dictionary of Biography
- 30 Jan 1952 - Awards To Three Airmen - Trove