Wo2Slachtoffers.nl

Brons, Pieter

Geboortedatum:
4 oktober 1895 (Vlaardingen, Nederland)
Overlijdensdatum:
16 oktober 1974 (Vlaardingen, Nederland)

Biografie

Pieter Brons is 1e stuurman aan boord van de motortanker Sliedrecht. Ongeveer 150 mijl noordwest van Ierland wordt het neutrale schip op 16 november 1939 door de Duitse onderzeeboot U-28 aangehouden om de papieren te controleren. De commandant constateert dat de tanker op weg naar Noorwegen eerst Kirkwall aandoet en besluit vervolgens om de tanker te torpederen. Het schip breekt in twee delen maar blijft drijven. Een dag later zinkt het schip alsnog. Van de bemanningsleden komen er uiteindelijk 26 om het leven. De sloep met Pieter Brons erin zal nog zes dagen en nachten en zo'n 300 mijl af leggen voordat ze door een Britse trawler ontdekt worden en de 5 overlevenden in Orban aan wal afgezet worden. Van de tweede sloep van de tanker met aan boord de gezagvoerder en de andere bemanningsleden wordt nooit meer iets vernomen.
De Sliedrecht is het 1e Nederlandse schip dat door de Duitsers werd getorpedeerd en tot zinken is gebracht voor het uitbreken van de oorlog in Nederland.
Pieter Brons wordt door de inspecteur-generaal voor de Scheepvaart voorgedragen voor de zilveren De Ruyter medaille en deze wordt toegekend bij Koninklijk Besluit no. 30 op 11 maart 1940.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- Koninklijk Besluit No. 30, 11 maart 1940