Wo2Slachtoffers.nl

Schwencke, Eduard Cornelis

Geboortedatum:
15 april 1896 ('s-Gravenhage)
Overlijdensdatum:
6 augustus 1942 (Natzweiler (Frankrijk))

Biografie

Woonde in Voorburg, Mariannelaan. Zoon van Johannes Jacobus Schwencke (17 maart 1859 's-Gravenhage - 24 februari 1935 's-Gravenhage) en Lena van den Bos (13 juni 1867 's-Gravenhage – 3 december 1952 's-Gravenhage). Huwde op vrijdag 6 februari 1925 met de secretarieambtenaar 1e klasse Adriana Lodewica de Zwaan (2 november 1896 's-Gravenhage). Uit dit huwelijk zijn twee kinderen geboren. Ambtenaar bij de Gemeentelijke Reinigingsdienst 's-Gravenhage. Lid verzet. Hij sloot zich aan bij de Haagse afdeling van de Oranjewacht. Ook was hij lid van de Nederlandse Unie. Hij verzamelde en vervoerde wapens. In de meidagen van 1940 smeten Nederlandse soldaten wapens en munitie in het Vliet. Toen bij het uitbaggeren van deze waterstroom het wapentuig weer boven water kwam, zorgde Schwencke ervoor dat de wapens en munitie werden veiliggesteld in een dekschuit, die in een vaart in het Westland lag. Voorts spioneerde hij voor Engeland en hielp hij Engelandvaarders, zoals Charles Hugenholtz (1*). Hij gaf hen gecodeerde berichten mee. De bezetter arresteerde het grootste deel van de Oranjewacht al in de winter 1940-1941. Schwencke was op 6 oktober 1941 één van degenen die bij een inval van de Duitsers in het kantoor van de Gemeentelijke Reinigingsdienst aan de Brouwersgracht 2 werden opgepakt. Ruim drie maanden zat hij in de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel) gevangen. Via Kamp Amersfoort en een nieuw, ditmaal kort verblijf in het Oranjehotel werd hij op 7 maart 1942 overgebracht naar het Duitse concentratiekamp Buchenwald. Dik twee weken later ging hij naar het Franse Natzweiler, waar hij op 6 augustus 1942 stierf. Van Duitse zijde werd zijn echtgenote bericht dat haar man na Herzversagen (hartaanval) was overleden, maar officieus had zij reeds gehoord dat hij bij een vluchtpoging was doodgeschoten. In eerste instantie werd zijn weduwe financieel bijgestaan door onder meer het verzet. Zij slaagde er echter in aangesteld te worden als chef van de afdeling Textiel van het Distributiekantoor in Voorburg en kon daardoor in eigen onderhoud voorzien. De naam van Schwencke staat op het oorlogsmonument in Park Sijtwende in Voorburg.
(1*) Charles James Courtney Hugenholtz (23 maart 1915 Borculo) was betrokken bij de liquidatie van de Man (3 februari 1922 Maassluis – 15 augustus 1941 Delft). Hij verdronk in 1943 bij Gibraltar.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 35 - Dachau, Rossenbürg, Natzweiler, Oorlogsgravenstichting.
Corien Glaudemans (Haags Gemeentearchief), Vier Herdenkingsmonumenten aan het Trekvlietplein. Haagse gemeenteambtenaren van de Gemeentelijke Reinigingsdienst, de Dienst der Gemeenteplantsoenen, het Gemeentelijk Gasbedrijf en het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, uitgave gemeente Den Haag, Uitgeverij De Nieuwe Haagsche, 2014, pag. 33 en 34; Jan A. Boven, Anne Evert Jacobs en vele anderen, 70 jaar vrede en vrijheid, reeks Historisch Voorburg, jaargang 21, nrs. 1 en 2, Historische Vereniging Voorburg, 2015, pag. 227-228; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (overlijdensakte 295/1942 gemeente Voorburg); Digitale Stamboom/Gemeentearchief Den Haag; Dodenboek Oranjehotel, site Nationaal Archief/Oranjehotel (gahetna.nl); site geni.com.