Wo2Slachtoffers.nl

Jacovici, Isaac

Geboortedatum:
6 september 1874 (Braila/Walachije, Roemenië)
Overlijdensdatum:
19 mei 1943 (Leusden-Kamp Amersfoort, Nederland)

Biografie

Isaac Jacovici was woonachtig in Amsterdam aan de Herengracht 238. Hij was Ongehuwd en van beroep grossier.
Op 17 mei 1943 verbleven nog maar acht gevangenen in Kamp Amersfoort. 's Ochtends kwamen 77 joodse mannen uit Kamp Vught in Amersfoort aan. Later die dag arriveerden Jacovici (gevangene 192) en 572 andere joden uit Kamp Westerbork (De aankomst van beide groepen joodse mensen markeerde de tweede fase van Kamp Amersfoort. Het Polizeiliches Durchgangslager ging Erweitertes Polizeigefängnis heten).
Zij beriepen zich erop dat ze een dubbele nationaliteit hadden en op grond daarvan gevrijwaard zouden zijn van deportatie naar Polen. Tijdens het onderzoek naar hun nationaliteit verbleven zij in Amersfoort. De achtergrond daarvan was volgens Frijtag Drabbe Künzel dat er dan in Westerbork plaats vrij kwam voor joden die wel direct naar een vernietigingskamp in het huidige Polen konden worden doorgezonden (Frijtag Drabbe Künzel constateerde dat verreweg de meesten claimden de Engelse nationaliteit te hebben. Meer dan vijftig mensen waren naar hun zeggen burger van Paraguay. De historica noemde het opvallend dat velen documenten in bezit hadden waaruit bleek dat ze ook Hongaars waren).
Heel veel tijd om de gegevens te controleren hadden de Duitsers kennelijk niet nodig, want op 11 juni vertrok de groep alweer naar Westerbork. De Amsterdammer Jacovici, die kampnummer 192 had, was er niet meer bij. Volgens het Diensttagebuch van de Blockführer vom Dienst was gevangenennummer 193 – bedoeld zal zijn 192 - op 19 mei 1943 om 3.25 uur 's nachts door twee wachtposten doodgeschoten, omdat hij zich in de buurt van het prikkeldraad bevond en ervan werd verdacht dat hij wilde vluchten (Volgens het Diensttagebuch was hij 'fluchtverdächtig'). Zijn overlijdensakte werd begin maart 1949 in de burgerlijke stand van de gemeente Leusden ingeschreven op basis van een beschikking van de arrondissementsrechtbank Utrecht van 26 januari van dat jaar.
Het stoffelijk overschot van Jacovici is in het crematorium van Kamp Vught verast.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel, Kamp Amersfoort, Mets & Schilt, Amsterdam, derde verbeterde druk mei 2003; Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland; Nationaal Monument Kamp Amersfoort, (voorlopige) lijst In Memoriam; Lijst van slachtoffers van Kamp Amersfoort; NIOD, Collectie Gevangenissen en Kampen – deelcollectie Amersfoort, Polizeiliches Durchgangslager 250f, inv. no.74, Diensttagebuch 2, site kamparchieven.nl; Oorlogsgravenstichting (waaronder boekje met de namen van de doden en de doodsoorzaken in Kamp Vught); voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (overlijdensakte 11/1949 gemeente Leusden); Stadsarchief Amsterdam; Stadsarchief Rotterdam.