Wo2Slachtoffers.nl

Reidsma, Leendert

Geboortedatum:
5 februari 1919 (Velsen)
Overlijdensdatum:
30 januari 1945 (Amsterdam)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen (Bloemendaal)
Vak: 10. 

Biografie

Woonde in Velsen, Prins Hendrikstraat 11-I. Zoon van leraar Siebolt Reidsma (3 oktober 1890 Workum – 8 maart 1955 's-Gravenhage) en Cornelia Martina Goeman (13 januari 1888 Heinkenszand). Ongehuwd. Student Technische Hogeschool Delft/calculator scheepswerf. Nederlands Hervormd. Lid verzet. Hij maakte deel uit van de Binnenlandse Strijdkrachten Strijdend Gedeelte, 2e compagnie. Voorts was hij verspreider van het illegale blad Vrije Pers. Als verkenner van de spionagegroep Albrecht bracht hij Duitse militaire stellingen in kaart. Tevens hield hij zich bezig met stakend en ondergedoken spoorwegpersoneel. Als student weigerde Reidsma in 1943 de loyaliteitsverklaring voor studenten te ondertekenen. Tijdens een controle van persoonsbewijzen op straat is hij op 1 november 1943 gearresteerd en overgebracht naar de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel). Op 13 november 1943 werd hij weer in vrijheid gesteld. Daarna is hij tewerkgesteld bij Scheepswerf- en Machinefabriek De Biesbosch in Dordrecht als calculator bij de afdeling scheepsbouw. Na verraad werd hij op 30 november 1944 in Dordrecht gearresteerd en naar het huis van bewaring in Utrecht vervoerd. Daar is hij zwaar mishandeld. Vervolgens werd Reidsma in het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam ingesloten. Samen met vier anderen is hij op de Amsteldijk gefusilleerd. Heere en Vernooij opperen de mogelijkheid dat het doodschieten van de vijf gevangenen een represaille is geweest voor het vernielen van hoogspanningsgebouwen door de KP-Amsterdam (1*). Korte tijd na de dood van haar zoon stierf moeder Reidsma-Goeman op 14 februari 1945 in het Japanse burgerkamp in Semarang (Nederlands-Indië). De naam van Leendert Reidsma staat op het gedenkteken in de hal van de aula van de Technische Universiteit aan de Mekelweg in Delft.
(1*) Op 25 januari 1945 aan de Grasweg en de Asterweg, twee dagen later op het Kattenburgerplein en het Cornelis Troostplein en in de Oostenburgerdwarsstraat en op 28 januari 1945 aan de Cruquiusweg.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl; Digitale Stamboom/Gemeentearchief Den Haag; Stadsarchief Amsterdam (persoonskaart Reidsma); site genealogieonline.nl (stamboom Slottje).