Wo2Slachtoffers.nl

Boer, de, Wiebe Gerrit

Geboortedatum:
19 maart 1924 (Ureterp)
Overlijdensdatum:
3 maart 1945 (Haulerwijk)

Biografie

Woonde in Haulerwijk. Zoon van veehouder Mindert de Boer (23 juni 1885 Drachten - 5 februari 1973 Drachten) en Jantje Posthumus (21 maart 1890 Terwispel). Ongehuwd (verloofd met Mien Rinsma uit Gorredijk). Ambtenaar op arbeidscontract bij de posterijen. Gereformeerd. Lid van de Christelijke Korfbalvereniging TFS. Verzetsdeelnemer. Wiebe was ondergedoken in de ouderlijke boerderij. Op 3 maart 1945 dook een ploeg landwachters bij de familie De Boer op. Wiebe was samen met zijn broers Hielke en Petrus thuis. De drie vluchtten. Wiebe ging er met Petrus op de fiets vandoor. Landwachter Piet Burgman van de Norger Bloedploeg (1*)nam de broers met zijn karabijn onder vuur. Hij trof het slachtoffer, dat op slag dood was. De landwacht zat al langer achter Petrus de Boer Ė een bekend illegale werker Ė aan (2*). Bert van den Berg meldt dat landwachters op de fiets tijdens de tocht naar de begraafplaats steeds rond de stoet cirkelden. Op het graf van Wiebe Gerrit de Boer staat de toorts van de Stichting 1940-1945 Friesland. Zijn naam prijkt op het herdenkingsmonument op Begraafplaats Eikenhof in Haulerwijk.
(1*) Petrus Hendrikus Burgman uit Amsterdam, timmerman. Tijdens zijn internering slaagde hij erin om te ontsnappen, maar hij werd weer gevat. Conform de eis van advocaat-fiscaal mr. L.C. Louet Feisser veroordeelde de Asser Kamer van het Bijzonder Gerechtshof te Leeuwarden hem ter dood. De Bijzondere Raad van Cassatie zette de doodstraf in november 1947 op voorstel van de procureur-fiscaal om in een levenslange gevangenisstraf.
(2*) Hielke was de eerste van de broers De Boer, die daadwerkelijk met de landwachters in contact kwam. Hij had geweigerd om hun een vuurtje te geven. Dat was voor Burgman en de zijnen reden om hem eens goed bang te maken. Hij werd, vertelde vader De Boer op de terechtzitting in Assen, onder de koe, die hij zat te melken, weggesleurd, omdat hij de Wehrmacht had beledigd. Het lukte Hielke te ontsnappen door in het kanaal te springen. De Boer sr. zei tijdens zijn getuigenverklaring dat Burgman had geroepen: 'Schiet hem dood.'
Begraven op de Algemene Begraafplaats Eikenhof te Haulerwijk, rij T, nummer 1.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Ook tegen de laatste satelliet van Sanner werd de doodstraf geŽist, Provinciale Drentsche en Asser courant, 2 mei 1947; Bert van den Berg, Onze vrijheid moest duur worden betaald: 1940Ė1945 en dorpen rondom Haulerwijk, Rabobank, Haulerwijk, 1988; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 54/1945 gemeente Ooststellingwerf); genealogieonline.nl (genealogie De Boer-De Vries en Deelstra-Bijker); Een lid van de Norger 'bloedploeg' staat terecht. De doodstraf geŽist, Nieuwsblad van Friesland, 7 mei 1947; Lid Norger Bloedploeg ter dood veroordeeld, Provinciale Drentsche en Asser courant, 8 mei 1947; Bloedploeglid van Raad van Cassatie. Twee arrestanten doodgeschoten: levenslang, idem, 20 november 1947; Ontsnapte SS'er weer in arrest, Nieuwsblad van het Noorden, 6 maart 1947.