Wo2Slachtoffers.nl

Mannessen, Gerrit

Geboortedatum:
30 april 1921 (Apeldoorn)
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)

Biografie

Woonde in Apeldoorn, Elsweg 42. Zoon van smid Albertus Hermanus Mannessen (2 oktober 1894 Apeldoorn – 20 mei 1935 Utrecht) en Maria Kluit (7 augustus 1897 Bloemendaal – 4 januari 1972). Ongehuwd. Ambtenaar distributiedienst (Oorlogsgravendienst)/etaleur (overlijdensakte)/handelsreiziger (Erelijst van Gevallenen). Lid verzet. Hij maakte deel uit van de verzetsgroep Narda (Mijnarda van Terwisga), die vrijwel geheel door Willem l'Ecluse is verraden. Op 2 oktober 1944 zijn acht leden van de groepering in Apeldoorn gefusilleerd (1*). Mannessen bleef toen nog buiten schot, omdat de verrader hem alleen kende onder zijn schuilnaam Gerrit Olie. Hij bood hulp aan vervolgde joodse landgenoten, piloten en onderduikers. Binnen het verzet stond hij bekend als een specialist voor het vervaardigen van sabotagemateriaal. In september 1944 strooide hij vernuftig omgebogen spijkers op de Arnhemseweg bij Beekbergen. Duitse legereenheden die op weg waren naar het Arnhemse front liepen door deze actie flinke vertragingen op. Verder hielp hij bij wapendroppings en het schoonmaken, in elkaar zetten en vervoeren van gedropte wapens. Uiteindelijk werd een drieste daad hem noodlottig. Mannessen nam twee gedeserteerde SS'ers gevangen en bracht deze samen met veldwachter Platenkamp naar een boer in Oene. Een van hen werd opgesloten in een gierkelder. De boer kreeg medelijden met de man en liet hem lopen. De SS'er werd door de Duitsers gearresteerd en heeft waarschijnlijk de naam van de verzetsman genoemd. Na zijn arrestatie is hij overgebracht naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn. Op 8 maart 1945 werd hij samen met 116 anderen gefusilleerd als represaille voor de (overigens onbedoelde) aanslag op Hanns Albin Rauter in de buurtschap Woeste Hoeve. Zijn naam prijkt op het oorlogsmonument op de fusilladeplaats. Postuum is Mannessen het Kruis van Verdienste toegekend. (1*) Wim Aalders, Jan Barendsen, Reinier van Gerrevink, Wim Karreman, Jan Schut, Hans Wijma, Kenneth Ingram en Bob Zercher.

In eerste instantie in een massagraf begraven op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Herbegraven op de Algemene Begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn, 3e klasse, grafnummer 1777.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Jan Heerze, Jelle Reitsma, Apeldoorn '40-'45, Het verhaal achter de Apeldoornse oorlogsmonumenten, Stichting Bevrijding '45, Apeldoorn, 2006; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 801/1945 gemeente); site online-begraafplaatsen.nl).