Wo2Slachtoffers.nl

Koenen, Wilhelmus Johannes

Geboortedatum:
13 september 1920 (Meerloo)
Overlijdensdatum:
4 september 1944 (Vught)
Begraven op:
Asputten Kamp Vught te Vught

Biografie

Woonde in Winterswijk, Zonnebrink 27. Zoon van spoorwegbeambte Cornelis Hendrikus Koenen (25 november 1889 Maashees en Overloon) en Anna Catharina van Roosmalen (5 februari 1893 Boxtel). Ongehuwd. Elektromonteur (onder meer Oorlogsgravenstichting, overlijdensakte)/sportleraar (Het Grote Gebod). Rooms-Katholiek. Lid verzet. In de meidagen van 1940 was Koenen soldaat. Hij behoorde tot de LO-Winterswijk. Koenen is twee maal gearresteerd. Na de eerste aanhouding is hij op 11 juni 1944 door leden van de KP-Twente bevrijd. Er was haast bij de bevrijdingsactie geboden, omdat hij de volgende dag aan de Sicherheitsdienst in Arnhem ter beschikking zou worden gesteld. Om half elf 's avonds belde de in politie-uniform geklede Cor Hilbrink aan bij de directeur van het Zutphense huis van bewaring met het verhaal dat hij kwam waarschuwen voor een op stapel staande overval van de KP op de gevangeneninrichting. Onder bedreiging van pistolen moest de directeur de sleutels afstaan. Over de beide arrestaties bestaan flink van elkaar verschillende lezingen:
A. In oktober 1945 schreef W. Lelieveld dat Koenen opdrachten voor de groep Vrij Nederland uitvoerde. Een ervan was de bouw van een geheime zender. Om aan belangrijke onderdelen te komen waren enkele inbraken nodig. Dat ging mis en hij werd gearresteerd. Ondanks forse mishandelingen bleef hij zwijgen. Na zijn bevrijding dook de Winterswijker een tijdje onder. Inmiddels was gebleken dat een medewerkster van de plaatselijke verzetsgroep een 'Gestapo-spionne' was. Koenen werd na enkele weken wederom opgepakt. Hij had een revolver bij zich. Lelieveld veronderstelde dat hij met de spionne wilde afrekenen.
B. De site van het Nationaal Monument Kamp Vught geeft een versie die daar op enkele punten van afwijkt: Koenen verspreidde Vrij Nederland, de opdrachten kwamen van de plaatselijke LO en de tweede keer is hij gearresteerd door verraad van een medewerkster van de verzetsgroep die voor de SD ging werken.
C. Volgens Het Grote Gebod is Koenen op 22 maart 1944 gearresteerd voor brandstichting in een bioscoop in Winterswijk. Hij had een brief voor zijn verloofde bij zich. Die was hierop ook opgepakt en ging, vermoedelijk uit angst voor nare gevolgen, voor de Duitsers werken. Na zijn bevrijding door de KP-Twente ging hij naar zijn vriendin om haar ter verantwoording te roepen. Zij waarschuwde de SD, zodat Koenen weer werd aangehouden. Deze lezing is ook terug te vinden op de site, die aan de Twentse verzetsstrijder Gerrit ter Horst is gewijd. Coen Hilbrink vermeldt, net als de site, dat Koenen door de officier van justitie was vastgezet op verdenking van brandstichting.
Een dag voor 'Dolle Dinsdag' is de Winterswijker samen met een zestigtal medegevangenen op de schietbaan bij Kamp Vught gefusilleerd. Zijn naam staat op het gedenkteken op de fusilladeplaats en de herdenkingswand in het Nationaal Monument Kamp Vught.

Koenen is gecremeerd in het concentratiekamp Vught.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
C. Hilbrink, De Illegalen; LO/LKP, Het Grote Gebod; site Nationaal Monument Kamp Vught; W. Lelieveld, Het Verzetswerk (oktober 1945), site oudwinterswijk.nl; Gert Slings, De bevrijding uit het huis van bewaring in Zutphen op 11 juni 1944, website over Johannes ter Horst; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl; Sterbebuch Kamp Vught. Overlijdensakte 110 d.d. 16 juni 1947 gemeente Winterswijk.