Wo2Slachtoffers.nl

Huffelen, van, Lubertus Berend

Geboortedatum:
23 januari 1917 (Heerde)
Overlijdensdatum:
22 maart 1945 (Zwolle)

Biografie

Woonde volgens de overlijdensakte in Ermelo, maar verbleef in Veessen. Zoon van Harmen van Huffelen (opperwachtmeester, vrij snel na oorlog postcommandant Heerde, 20 januari 1892 Epe) en Janna de Weerd (9 december 1886 Olst). Ongehuwd. Onderwijzer. Nederlands Hervormd. Werkte eerst als volontair op enige lagere scholen in de gemeente Heerde. Op 16 juni 1943 aangesteld als onderwijzer op de openbare lagere school in Elspeet. Omdat de Duitsers de school in bezit namen, keerde hij naar Veessen terug. Nederlands Hervormd. Verzetsdeelnemer. Hij behoorde tot de LO in Veessen en Elspeet. De familie Van Huffelen was sterk tegen de Duitsers gekant. Politieman Van Huffelen gaf aan onderduikers door, wanneer er razzia's werden gehouden. Jan en Gerrit, twee broers van Bertus, waren ook actief in het verzet. Op 21 maart 1945 waarschuwde Van Huffelen diverse onderduikers dat de Grüne Polizei een razzia in Veessen hield. Toen hij lopend over de IJsseldijk probeerde weg te komen, werd hij aangehouden. Onder begeleiding van een Duitser mocht hij zijn jas thuis ophalen. Toen hij die aandeed, realiseerde hij zich te laat dat er nog exemplaren van het illegale blad Trouw in zaten. Hij raakte in paniek en poogde te vluchten. Op ongeveer 10 meter van de ouderlijke woning schoot een Duitse politieman hem in de onderbuik. Zijn moeder die op het lawaai afkwam, werd door de Grüne Polizist in de rechter hiel geschoten. De Duitser ontwapende bovendien zijn vader, die net in uniform op de fiets huiswaarts keerde. Samen met Van Huffelen sr. en enige andere arrestanten werd hij op een boerenkar naar Zwolle gebracht. Onderweg volgde een stop, omdat de commandant van de Grünen het nodig vond om hem te ondervragen. De zwaargewonde werd een trap opgesleept naar een bovenverdieping. De volgende dag bezweek Bertus van Huffelen om kwart voor elf 's avonds in het gevangenishospitaal aan zijn ernstige verwondingen. Zijn vader kwam na enkele dagen weer vrij uit het Huis van Bewaring. Moeder Van Huffelen, die een verbrijzelde hiel had opgelopen, werd eerst opgenomen in het noodhospitaal in Ede en later in een ziekenhuis in Zwolle. Zij bleef de rest van haar leven invalide.
Op 26 maart 1945 met twee Zwolse verzetsmensen begraven op de Algemene Begraafplaats Kranenbrug in Zwolle. Herbegraven op 9 mei 1945 in Veessen op de Nederlands Hervormde Begraafplaats, eerste klasse, rij S, grafnummer 18.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
H. Polling en A.H. Van Apeldoorn, De mensen achter de namen. Levensgeschiedenis van de gevallenen die staan vermeld op het Herdenkingsmonument in Heerde, tweede druk, Heerder Historische Vereniging, Heerde, mei 1997; LO/LKP, Het Grote Gebod; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 228 d.d. maandag 26 maart 1945 gemeente Zwolle en 109 d.d. 5 juni 1945 gemeente Ermelo); genealogieonline.nl (parenteel Heeres); zoekakten.nl (familysearch.org).