Wo2Slachtoffers.nl

Roosjen, Johannes

Geboortedatum:
4 oktober 1884 (Stadskanaal)
Overlijdensdatum:
17 november 1944 (Venlo)

Biografie

Woonde in Roermond, Roerderweg 62. Zoon van grofsmid Remko Roosjen (24 januari 1857 Veendam - 9 februari 1917 Wildervank) en Margaretha Renzina Sap (13 januari 1854 Stadskanaal - 12 augustus 1921 Wildervank). Huwde met Harmine Ketelaar (18 augustus 1884 Veendam - 11 februari 1946 Venlo). Electriciën/hoofdopzichter Provinciale Stroomverkoopmaatschappij. Lid verzet. Onder meer is hij betrokken geweest bij het ontwerpen en gebruiken van een berichten- en waarschuwingssysteem ten behoeve van de ondergrondse beweging. Bij een huiszoeking werd in de kelder van zijn woning een telefoon en een beschrijving van electriciteitsverbindingsnetten gevonden. Roosjen zat op dat moment al vast. Cammaert meldt dat de Ortsgruppenführer van de NSDAP in Roermond, H. Nieland, hem enkele dagen eerder, op 24 oktober 1944, had laten aanhouden. De historicus oppert dat dit wellicht op grond van zijn anti-Duitse houding is gebeurd. Er is echter nog een andere lezing. Volgens Munnicks was Roosjen reeds op de ochtend van 15 oktober 1944 gearresteerd door de Duitse onderofficier Stöpler, die hij bij de levering van stroom op het verkeerde been had pogen te zetten. Op de Groote Heide (vliegveld Venlo) aan de Toeperweg werd hij op bevel van de Maastrichtse SD-commandant Ströbel door diens ondergeschikte Conrad doodgeschoten. Roosjen en de drie anderen die hier om het leven zijn gebracht, worden herdacht met een monument aan de Toeperweg.
Begraven op de Groote Heide. Op 6 juli 1946 zijn op aanwijzing van SD'er Nitsch twee graven met de stoffelijke overschotten van de vier mannen gevonden. Roosjen is in zijn woonplaats herbegraven op Begraafplaats Kapel in ’t Zand (Oude Kerkhof), protestants gedeelte, 2e klasse, vak 1, nr. 10.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Overlijdensakte 271/1946, Venlo; Cammaert, Het Verborgen Front; site Dodenboek Venlo; Munnicks, Van kazemat tot kelderleven